東京の西部、世田谷区代田に位置する幹線道路から一歩入った閑静な住宅地に建つ、16戸からなる賃貸の集合住宅。東京都世田谷区の幹線道路から一本入った道に面した丘陵地。敷地周辺には屋敷森が点在し、景観として屋敷森のつながりがある地域。敷地内の高低差が2M超あり、また、敷地に面する道路も敷地の両端で高低差がある。 住居系の地域で高度斜線の制限が存在する。条例で緑化も求められる敷地の大きさ。代田の植栽豊な閑静な周辺環境を考慮し、外観としても周辺環境の特徴を持たせファサードとしてもアピールすることも求められた。建物の構成で考えたのは、道路に直接面する住戸群と敷地内通路をつくり敷地内を歩かせて共同住宅のエントランスに入る2つ複合構成である。道路から直接繋がる敷地内階段を上がりながら、壁面の植栽、蹴込の植栽、壁面のグリーンのアクセントカラーにより自然を感じさせる特徴をもたせながら、その道路より上まで辿り着くと、周辺環境にも存在するL字型の屋敷森のような様相の地帯として切り取られたような場がある様に考えた。
ファサードでは、打放しコンクリートの開口部廻りにグリーンのカラーステンレスで囲むように配し、日常的に周辺環境の存在の形を意識するようにヴィヴィットに浮かび上がるように考えた。道なりに3つの住戸スパンをスラブで高低差を設けて、その上部のワンルーム住戸もそれぞれスラブ高さが段々と変わっているいわゆる段々スラブの構成である。敷地の奧の西側の住戸は、1LDKの想定の住戸内に段々スラブを3スパンとりこんで、ステップリビングルームとして空間としてのつながりを保ちつつ、また場の高さ相違から外部の景観との関係も異なる高さから楽しめるようにした。段差がある場も連なる中で、それぞれの住まい手により、リビング、ダイニング、ベッドルームを変化させることが出来る空間関係がある。この段々スラブは、階段室のある共用廊下でも展開しており、日常的に高さによる景観の移り変わりを居住者が感じられるようにしている。また北側の高度斜線の影響がある住戸は、天井高さを確保した上で傾斜面およびハイサイドライトを採用し、長いカウンターがつづくカウンターリビングルームがある住戸もある。各住戸は、ワンルームからメゾネットタイプ程度で、少しずつ高さの違うフロアや天井面の組み合わせ、屋根勾配による壁面の勾配方向も少しずつ変化させているため、空間のひろがりや光、風の入り方など、多様な景観を楽しんで欲しい。
建物用途:共同住宅、長屋
敷地:東京都世田谷区
竣工:2019年春
写真:太田拓実

受賞
リーフ賞2019 ショートリスト
アイコニック賞2019 Winner
ドイツデザイン賞2020 Winner
アーキテクチャー・マスター・プライズ賞2019 Honorable Mention
Daita is a residential complex consisting of 16 apartments. It is located in a quiet residential area, which is close to the main road in Chiyoda, Setagaya ward, on the west side of Tokyo. The site faces a hilly area of Tokyo, off the main road, consisting of an L-shaped mansion dotted by trees and other vegetation — a reference to the environmentally friendly landscape.  Within the site there is a height difference of more than 2 meters, similarly to the road it is facing. As it is a residential area there is a restriction on the building height, while also greenery is required to be present. To appeal to its surrounding quiet neighborhood, the building’s exterior facade is enframed by vegetations — reflecting the natural environment. Three maisonette units face the street, placed in relation to the natural slope of the land property. The building complex is composed of two main structures: a group of units directly facing the street, and a walkway through the site that leads to the entrance of the apartment building. When ascending the stairs that lead directly from the road, one may observe the greenery on the wall surfaces and the stairways' risers. In addition, one may also appreciate the accenting shades of green outlining the windows — providing one with the feeling of nature's aesthetic beauty in connection to urbanization. To utilize the height difference provided by the sloping area, the differing slabs of the three-unit apartments spanning along the street have been created. This resulted in the upper floors, along with the studio units, having a diverse sectional profile. The units on the west side of the building, at the back of the site, consist of a one-bedroom apartment with three spans of terraced slab: composing a living room with floor and ceiling of individual step-like elevations that maintain the connection between the space and the external landscape from different heights — which allows for the living, dining, and bedrooms to be altered flexibly according to each resident's liking and preference with the spatial relationship. These terraced slabs are also observed in the main corridor where the stairways are located — created for the residents to feel the daily changes in the landscape’s elevations, a close engagement with their natural environment. Some units on the north side of the site are affected by the elevation oblique line having sloping surfaces and high sidelights with elevated ceilings, and elongated living rooms and counters. These dwelling units span the depth of the site, accessing the surrounding scenery which resembles the natural landscape enveloping the nearby mansions. This access to nature may be sensed and experienced by utilizing the different height areas of the dwelling units. The L-shaped colored stainless-steel openings, of blue and green shades, are dispersed across the facade of the fair-faced concrete, creating a color gradation effect, penetrating in various depths the outer and inner wall surfaces — in effect creating a sensation reminiscent of the surrounding natural environment, referencing the nearby vegetation. Above the maisonettes, studios are arranged in relation to the sloping street. Their ceiling heights gradually shift along the street’s slope, while the roof follows in an imitative fashion — comparable to an enlarged staircase design. This provides a diverse collection of spaces within the cross-sectional volume of the building, enabling one to enjoy many views from a variety of light-receiving angles. The dwelling units are planned in a minimalistic design, making use of every space possible, which allows for a variety of flexible forms within the architecture structure. This is expressed by the contrasting materials: white paneled and bare concrete walls. The staircase-like effect, a series of steps within each of the residential spaces, creates a relationship between the living, dining, and bedroom areas, which may be easily altered by the resident. In addition, an L-shaped self-supporting wall has been designed with a dual-task: as a walk-in closet or a compact PC booth. The playful use of materials and spaces is based on the minimalism approach and its relationship with the surrounding natural environment of the site, providing a rich and unique aesthetic experience. It brings in the concept of a lifestyle free of owning things, but rather engaging with the liberating sensation within the architectural space. A dialogue between the building and the surrounding natural area is firmly established with the use of various shades of colors, vegetation, and the architectural structure itself of the residential unit — creating vivid imagery of the residents’ daily awareness of nature.
Building Type: Residential Housing
Location: Tokyo, Japan
Completion: Springl 2019
PHOTO:TAKUMI OTA PHOTOGRAPHY
Awards/Prizes
ABB Leaf Awards 2019 Shortlisted
Iconic Awards 2019 Winner
German Design Award 2020 Winner
Architecture Master Prize 2019 Honorable
LEAF AWARDS 2019
リーフ賞2019